Weber România
Cheeseburger cu ciuperci și bacon


Timp de preparare
30 min.
Plus timp de prajire pe gratar
10 min.
Dificultate
medie
Gaz
Directă
Carbune de gratar
Directă
Ingrediente pentru 4 persoane
8 | Felii de bacon, groase |
60 ml | Ulei de măsline |
4 | Ciuperci Portobello (ciuperci mari maronii), cu diametrul de aprox. 10 cm, fără picior și lamelele maronii, curățate |
Piper negru proaspăt măcinat | |
650 g | Carne tocată din ceafă (grăsime 20%) |
Sare de mare grunjoasă | |
4 | Chifle, tăiate pe jumătate |
4 | Felii subțiri Havarti (brânză daneză semi-tare), |
4 linguri | Muștar Dijon |
4 | Frunze salată verde |
Preparare
1. Feliile de bacon se pun la prăjit într-o tigaie mare, la foc mediu, timp de 10-12 min., până când se rumenesc, întorcându-se ocazional. Baconul se scurge de grăsime pe un prosop de bucătărie din hârtie. Se amestecă uleiul în tigaie cu grăsimea rămasă de la șuncă. Ciupercile se ung cu generozitate pe ambele părți cu amestecul de ulei și se presară cu piper, apoi se pun deoparte.
2. Se pregătește grătarul pentru prăjire directă, la temperatură de la medie la ridicată (200–260 °C).
3. Cu mâinile ude, din carnea tocată se formează patru turte pe cât posibil egale, de aprox. 2 cm. Carnea nu trebuie presată sau frământată prea mult, deoarece se va întări prea tare la prăjire. Se presară pe ambele părți cu sare și piper, și, cu degetele sau cu spatele unei lingurițe, se face o adâncitură cu lățimea de aprox. 2½ cm în centrul turtei de carne tocată. Astfel, acestea nu se umflă în timpul prăjirii și se gătesc uniform.
4. Se curăță grilul de prăjire cu peria. Ciupercile, mai întâi cu partea cu lamele în jos, și turtele de carne tocată se prăjesc direct la temperatură de la medie la ridicată, cu capacul închis, timp de 8–10 min., până când ciupercile devin moi și ușor rumenite, iar turtele sunt semi-prăjite. Turtele și ciupercile se întorc o dată (dacă se aprind flăcările, acestea se pun temporar la căldură indirectă). Chiflele se ung cu ulei pe partea unde au fost tăiate. În ultimele minute de prăjire, pe fiecare turtă de carne se pune la topit câte 1 felie de brânză, iar jumătățile de chiflă să pun la prăjit cu partea unsă în jos, la căldură directă. Între jumătățile de chiflă se adaugă 1 lingură de muștar, 1 foaie de salată, 1 turtă de carne tocată, 1 ciupercă Portobello și 2 felii de șuncă. Burgerul se servește cald