Reţete

Supă de ceapă coaptă pe cărbune (Aperitiv)

Supă de ceapă coaptă pe cărbune

Timp de preparare:
15 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
35 min.

Gaz:
Directă

Carbune de gratar:
Directă

Preparare

  • Se taie ceapa în jumătate. Se rupe o folie mare de aluminiu şi se împătureşte în jumătate. Se pune ceapa, cimbrul, zahărul şi uleiul peste ceapă şi se înfăşoară strâns.
  • Se aşează lângă cărbunii aprinşi într-un grătar tip ceainic şi se coace 2 ore. Dacă se foloseşte un grill pe gaz temperatura recomandată este medie spre mare şi se găteşte la foc indirect.
  • Se adaugă puţină sare şi ulei peste aripile de pui şi se coc aproximativ 45 de minute până când devin crocante şi aurii.
  • Într-o cratiţă mare se adaugă 2 litri de apă. Apoi, la aceasta se adaugă aripile coapte şi se fierb la foc mic aproximativ o oră. Se scot aripile din cratiţă, se curăţă carnea de pe oase şi se pune deoparte.
  • Se scot cepele de la grătar după ce au trecut cele 2 ore şi se deschide folia. Cepele trebuie să fie caramelizate şi moi. Se lasă să se răcească 5 minute înainte de a se folosi. Se toarnă lichidul din ceapă în supă.
  • Cepele se curăţă de foi şi acestea se aruncă. Se toacă cepele moi în bucăţi mici şi se adaugă la supă.
  • Se condimentează cu brandy, sos Worcestershire, sare şi piper.
  • Se serveşte cu crutoane mari şi caşcaval topit.

Ingrediente

Ingrediente pentru 6 persoane

800g aripi de pui
2 lg ulei de măsline
  Un praf de sare de mare
1kg de ceapă
15g cimbru proaspăt
2 lg ulei vegetal
2 lg de zahăr brun moale
2 litri de apă
  Sos Worcestershire
30ml brandy
  Sare şi piper după gust

Quesadilla din pui (Aperitiv)

Quesadilla din pui

Timp de preparare:
35 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
Temperatură în miez 82°C

Dificultate:
Mediu

Gaz:
Directă

Carbune de gratar:
Directă

Preparare

Atenţie: Fileul de piept de pui se marinează până a doua zi. Pentru ziua de azi se utilizează fileuri deja marinate din congelator.

Pentru marinadă se rade coaja limetei, se toacă fin ardeiul chili cu capsulele de seminţe şi se curăţă rozmarinul de pe tulpină.  Se curăţă usturoiul şi se taie în felii subţiri. Se aşază toate ingredientele într-un castron împreună cu uleiul de măsline şi sucul de limetă şi pieptul de pui se marinează în această compoziţie. Se taie mărunt toate celelalte ingrediente pentru umplutura de Quesadilla, după dorinţă. Puiul se prăjeşte pe grătar cca. 5-7 min. la căldură directă. Cu puţin timp înainte ca puiul să fie gata se pot pune puţin pe grătar lipiile. Apoi se aşază pe lipie toate ingredientele, se condimentează, se rulează şi se serveşte!

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

100g Salată eisberg
1 Roşie
1 Castravete
1 Ardei chili
1 Mango
50g Crème fraîche
Sare & piper
4 Lipii
80g Brânza Emmentaler rasă
200g Piept de pui
1 Limetă
1 Ardei chili
1 crenguţă Rozmarin proaspăt
2 Căţei de usturoi
50ml Ulei de măsline

Brânză Feta prăjită pe grătar (Legume şi garnituri)

Brânză Feta prăjită pe grătar

Timp de preparare:
20 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
10-15 min.

Dificultate:
Mediu

Gaz:
Directă

Carbune de gratar:
Directă

Preparare

  1. Ardeii paprica se taie în două şi se îndepărtează seminţele; se decojesc cepele. Ambele cepe se taie în bucăţele adecvate ca mărime. Legumele se aşază într-un castron, se amestecă cu ulei, sare, piper şi puţină miere, iar apoi se aşază pe o tavă de aluminiu. Aceasta se aşază pe grătarul încins, iar legumele se coc la căldură medie cca. 10 – 12 minute. Se amestecă periodic.
  2. Între timp se taie dovleceii Zucchini pe lungime, cu ajutorul unui dispozitiv de tăiat legume, în felii foarte subţiri, iar brânza Feta se împarte în două. Se aşază una lângă alta, puţin suprapus, câte 3- 4 felii de Zucchini, se aşază deasupra o jumătate de brânză Feta şi se înfăşoară cu feliile de Zucchini. Rulourile de brânză Feta se ung de jur împrejur cu puţin ulei, se aşază pe grătarul încins şi se prăjesc pe grătar, pe fiecare parte, la căldură directă, 1 – 2 minute. La sfârşit pacheţelele se condimentează cu sare şi piper.
  3. Se amestecă legumele preparate pe grătar cu pesto-ul şi se aşază pe farfurii. Deasupra se aşază câte un pacheţel de Zucchini cu brânză Feta prăjit pe grătar.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

Câte 1 Ardei paprica verde, galben şi rosu
3 Cepe roşii
3-4 Ulei de măsline
Sare, piper
1 lingură Miere
2 Zucchini mari
2 Brânză Feta
3 linguri Pesto de busuioc

Frigărui cu peşte împănat (Peşte şi moluşte)

Frigărui cu peşte împănat

Timp de preparare:
15 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
5-10 min.

Dificultate:
Scăzut

Gaz:
Indirectă

Carbune de gratar:
Indirectă

Preparare

 

Se decojesc şalotele, ghimbirul şi usturoiul şi se toacă mărunt. Ardeiul chili se taie în două pe lungime şi se toacă mărunt. Se mestecă bine ambele sortimente de ulei cu sucul de lămâie, coaja rasă de lămâie şi siropul de arţar. Se adaugă şalotele, ghimbirul, usturoiul şi ardeiul chili şi se amestecă.

Fileurile de peşte se spală, se tamponează cu hârtie de bucătărie pentru a le usca şi se pun într-un castron, iar apoi se adaugă marinada. Se lasă peştele acoperit să se marineze cca. 1 – 2 ore în frigider.

Se ascut vârfurile ierbii de lămâie. Se realizează în prealabil orificii cu ajutorul unui cuţit sau unei ţepuşe de lemn şi se înfige câte un medalion de peşte-pescar şi somon pe câte un fir de iarbă de lămâie.

Se decojesc fructele de mango şi avocado, iar pulpa de fruct se taie în felii şi se distribuie pe farfurii.

Frigăruile de peşte se scot din marinadă, se tamponează cu hârtie de bucătărie pentru a le usca, se condimentează cu sare şi piper şi se aşează pe grătarul încins şi se aşază prăjesc direct pe ambele părţi câte cca. 4 – 6 minute. Apoi se aşază pe feliile de mango şi avocado. Se toarnă puţină marinadă peste peşte, mango şi avocado şi se presară coriandru sau creson.

 

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

4 Medalioane de somon de câte 50 g
4 Medalioane de peşte-pescar de câte 50 g
1 Şalotă
20g Ghimbir
1 Căţel de usturoi
1 Ardei chili rosu
2 linguri Ulei de susan
4 linguri Ulei de măsline
1 Lămâie netratată, suc şi coajă rasă
2 linguri Sirop de arţar
4 Fire de iarbă de lămâie
2 Mango coapte
2 Avocado coapte
Coriandru sau creson de presărat

Creveți cu usturoi, cu marinadă din arahide și lime (Peşte şi moluşte)

Creveți cu usturoi, cu marinadă din arahide și lime

Timp de preparare:
30 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
4 min.

Dificultate:
redusă

Gaz:
directă

Carbune de gratar:
directă

Preparare

Toate ingredientele pentru marinadă se introduc în robotul de bucătărie și se pasează până când se obține un sos omogen. Se toarnă sosul într-un castron și se adaugă sare după gust. Creveții se dau prin marinadă, întorcându-se de pe o parte pe alta. Se acoperă castronul și se lasă la temperatura camerei timp de cel puțin 20 de minute, dar nu mai mult de 30 minute. Se pregătește grătarul pentru prăjire directă la temperatură ridicată (220°C). Se prăjesc creveții la grătar la temperatură ridicată directă, cu capacul închis, până când se întăresc și nu mai sunt transparenți la mijloc (2-4 minute). Se întorc o dată sau de două ori. Creveții se servesc cu un strop de suc de lime.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

750 g Creveți mari, decorticați
1 Lime mediu, tăiat în felii
60 ml Ulei de arahide
60 ml Sos de soia, cu conținut redus de sare
3 linguri Arahide nesărate
½ lingurițe Coajă de lime rasă
2 linguri Zeamă de lime
2 linguri Ulei de susan prăjit
2 linguri Frunze proaspete de busuioc, tocate mare
2 linguri Ghimbir proaspăt, tocat mare
1 Cățel de usturoi mare, tocat mare
1 linguriță Sos de usturoi cu ardei iute
1 vârf Sare

Somon pe pat de ananas (Peşte şi moluşte)

Somon pe pat de ananas

Timp de preparare:
15 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
cca. 20 min.

Dificultate:
medie

Gaz:
indirectă / directă

Carbune de gratar:
indirectă / directă

Preparare

Se decojește ananasul, se taie în 4 felii și se îndepărtează cotorul. Lime-ul se taie în 6 bucăți, iar ceapa verde în inele mici. Se curăță ghimbirul și se taie mărunt. Se prepară marinada din zeamă de lime, ulei, sos de soia, zahăr și ghimbir. Somonul spălat și feliile de ananas se introduc într-o pungă frigorifică, se adaugă marinada, se sigilează punga și se întoarce de pe o parte pe alta, pentru ca marinada să se distribuie uniform. Punga se ține în frigider timp de 1 oră, întorcându-se din când în când. Între timp, se prăjesc semințele de susan într-o tigaie mică, fără ulei, timp de 3 minute. Se scot somonul și feliile de ananas din marinadă. Se așază somonul cu pielița în jos pe o folie groasă de aluminiu de 20 cm. Folia se închide și se etanșează. Somonul se lasă la prăjit indirect timp de 10 min. în folia de aluminiu închisă, și încă 10 min. cu folia deschisă. Ananasul se prăjește la căldură directă timp de 5 min. (se întoarce pe cealaltă parte după 2½ min. ). Capacul se ține închis. Ananasul trebuie să fie ușor rumenit, dar să rămână încă suculent. Se presară somonul cu puțină sare și piper. Fiecare porție se decorează cu câte o jumătate de felie de ananas, un sfert de lămâie, câteva semințe de susan prăjite și ceapă verde. După plac, porțiile se pot servi cu felii mici de pâine unse cu ulei de susan și rumenite pe grătar.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

500 g Somon cu pieliță
½ Ananas
1 Lime
½ Legătură de ceapă verde
1 lingură Semințe de susan
3 linguri Zeamă de lime
3 linguri Ulei de susan
3 linguri Sos de soia
1 lingură Zahăr tos brun
1 lingură Ghimbir proaspăt
  Sare, piper

Legume colorate la wok (Legume şi garnituri)

Legume colorate la wok

Timp de preparare:
20 min

Plus timp de prajire pe gratar:
Cca. 10-12 min.

Dificultate:
Scăzut

Gaz:
Directă

Carbune de gratar:
Directă

Preparare

Se taie în felii de 1 cm zucchini, feniculul şi ardeii. Se taie în cuburi de 0,5 cm ceapa şi usturoiul. Acum se toarnă ulei în wok-ul încins şi se aşteaptă până ce uleiul se încinge uşor. Acum se pun toate legumele în wok şi se prăjesc al dente. Dupa cca. 2 minute se adaugă rozmarinul. Legumele se asezonează cu supă, sare şi piper.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

200g Zucchini
1 Căţel de usturoi, întreg şi decojit
200g Bulbi de fenicul
100g Ardei gras roşu
100g Ardei gras galben
50g Cepe roşii
1 Crenguţă de rozmarin
50ml Ulei de măsline
90ml Supă de legume
50ml Sare grunjoasă, piper

Tapas de pui (Carne de pasăre)

Tapas de pui

Timp de preparare:
20 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
10 min.

Dificultate:
redusă

Gaz:
directă

Carbune de gratar:
directă

Preparare

Frunzele de cimbru și rozmarinul se toacă mărunt și se adaugă într-un vas cu ulei de măsline. Se adaugă usturoiul tocat și se amestecă bine. Fileurile de piept de pui se taie în fâșii mici (aproximativ 8-10 cm lungime și 1,5 cm grosime), se adaugă sare și puțin piper. Bucățile de pui se dau prin marinada de ulei. Aveți grijă ca pe bucățile de pui să se prindă uniform ierburile și usturoiul. Fâșiile de pui se scot din marinadă și se lasă puțin la scurs. Pe lungimea fâșiilor se adaugă câte o frunză de salvie și se îndoaie. Apoi, bucățile de pui îndoite se înfig în țepușele duble. Se prăjesc cca. 10 minute la căldură directă, întorcându-se de mai multe ori de pe o parte pe alta. Pentru servire, bucățile de pui se înfig într-o scobitoare împreună cu o măslină.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

4 Bucăți de file de piept de pui
1 Cățel de usturoi, tocat mărunt
  Sare, piper
2 Crenguțe de rozmarin
2 Crenguțe de cimbru proaspăt
  Ulei de măsline
15 Frunze de salvie mici sau 4 frunze mari (care se taie pe jumătate)
8 Măsline verzi, fără sâmburi

American Beer Can Chicken (Carne de pasăre)

American Beer Can Chicken

Timp de preparare:
1,15 h

Plus timp de prajire pe gratar:
Cca. 1,5 h

Dificultate:
Scăzut

Gaz:
Indirectă

Carbune de gratar:
Indirectă

Preparare

În primul rând se spală puiul, se sărează şi se lasă cca. 1 ora să tragă sarea. Apoi se spală uşor sarea şi se unge puiul cu marinada, pe interior şi pe exterior. Se umple recipientul din suportul de pui cu bere şi apoi se aşază puiul pe suportul de pui. Se presează usturoiul cu mâna şi se aşază împreună cu rozmarinul în inelul mare. Se aşază la gât dopul mic şi se aşază pe grătar la 220°. Către sfârşit se încinge înca o dată pentru a se forma crusta crocantă.

Sfat: Nu aşezaţi rozmarinul doar pe exterior; introduceţi verdeţurile proaspete în interiorul puiului. Aroma va intra perfect în carne.

Pentru pasta de condimente:
Pentru marinada de condimente amestecaţi ingredientele într-un castron mic şi frecaţi puiul bine cu acest amestec.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

1 Pui întreg; exact 1,2 kg
60ml Ulei de măsline
2 Căţei de usturoi
2 crenguţe Rozmarin
500ml Bere (Bere tare)
10g Boabe de muştar măcinate
25g Ceapă prăjită şi uscată
25g Paprica praf
10g Sare
10g Usturoi tocat fin
10g Coriandru măcinat
10g Chimion
10g Piper negru măcinat proaspăt

Costiţe de porc în manta de miere (Porc)

Costiţe de porc în manta de miere

Timp de preparare:
1,5h

Plus timp de prajire pe gratar:
Cca. 1,5h

Dificultate:
Mediu

Gaz:
Indirectă

Carbune de gratar:
Indirectă

Preparare

Îndepărtaţi sau apelaţi la un măcelar să îndepărteze membrana de pe partea interioară a costiţelor de porc. Dacă o îndepărtaţi dvs., vă recomand să introduceţi o şurubelniţă plată pe lângă un os, la mijloc, sub membrană, şi apoi să extrageţi membrana complet...

După aceea se adaugă toate celelalte ingrediente, la temperatura camerei. Se ung costiţele de porc cu marinada şi se lasă să se liniştească cca. 2 ore (nu în frigider). Se reglează/se pregăteşte grătarul, indiferent dacă este pe gaz sau cărbune de lemn, pentru prăjire indirectă sau, şi mai bine, pentru afumare.
Apoi se aşază costiţele de porc pe grătar cu partea interioară în jos pe grilul de prăjire. După cca. 30 minute de prăjire indirectă pe grătar se pregăteşte aroma: Se aşază pe cărbuni un pachet Smoker din 2 bucăţi de chipsuri de lemn umede şi 1 bucată de chipsuri uscate şi se afumă costiţele în fum.
Costiţele sunt gata atunci când carnea se desprinde uşor de pe oase. Garnitura potrivită: salată, baghetă, cartofi ţărăneşti, etc., în funcţie de gust şi dispoziţie.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

3-4 Costite de porc mari
5-6 linguri Ketchup
-6 linguri Miere
1-2 lingurite cu vârf Fulgi de chili
½ lingurita Paprica slaba
2 linguri Sos de soia slab
1 lingurita Otet de mere
putina Scortisoara

Chilli cu bere neagră (Vită)

Chilli cu bere neagră

Timp de preparare:
15 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
30 min.

Gaz:
Indirectă

Carbune de gratar:
Indirectă

Preparare

  1. Se încălzeşte wokul în prealabil pe grătar folosind sistemul Weber Gourmet sau Weber Cookware.
  2. Se adaugă o lingură de ulei vegetal în wokul încins şi se aşteaptă până când iese fum înainte de a adăuga carnea tocată.
  3. Se combină sarea şi piperul cu carnea tocată şi apoi pune în wokul încins şi se amestecă continuu, cu atenţie, până când carnea tocată se rumeneşte uniform. După ce carnea tocată s-a colorat bine şi tot lichidul produs s-a evaporat, se scoate cu o paletă şi se pune deoparte.
  4. Se adaugă 1 lingură de ulei vegetal în wok şi apoi ceapa, usturoiul şi chilli proaspăt. După ce acestea se călesc aproximativ un minut, se adaugă pudra de chilli, chimionul şi oregano şi se amestecă.
  5. La final, se adaugă berea neagră Mackerson şi apoi fasolea boabe din conservă, roşiile tocate, sosul Worcestershire, zahărul şi apa.
  6. Sosul se lasă să fiarbă încet 30 de minute, timp în care se verifică la fiecare 10 minute. Dacă a scăzut prea mult, se adaugă încă puţină apă. Dacă după 30 de minute are încă multă apă se menţine pe foc până când se obţine consistenţa dorită.
  7. Se serveşte cu coriandru proaspăt tocat şi brânză cheddar rasă.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

250g carne de vită de calitate superioară
1 lgt sare de mare
1 lgt de piper negru proaspăt măcinat
1 lg ulei vegetal
1 ceapă decojită, tocată
2 căţei de usturoi, răzuit
1 ardei iute roşu, mediu, tocat mărunt
1 lgt pudră de chilli
2 lgt oregano
2 lgt chimion
1 lg sos Worcestershire
1 lg zahăr brun muscovado
330ml bere neagră Mackeson
1 cutie de roşii
1 cutie de fasole boabe roşie
1 cană de apă

Cheeseburger cu ciuperci și bacon (Vită)

Cheeseburger cu ciuperci și bacon

Timp de preparare:
30 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
10 min.

Dificultate:
medie

Gaz:
directă

Carbune de gratar:
directă

Preparare

1. Feliile de bacon se pun la prăjit într-o tigaie mare, la foc mediu, timp de 10-12 min., până când se rumenesc, întorcându-se ocazional. Baconul se scurge de grăsime pe un prosop de bucătărie din hârtie. Se amestecă uleiul în tigaie cu grăsimea rămasă de la șuncă. Ciupercile se ung cu generozitate pe ambele părți cu amestecul de ulei și se presară cu piper, apoi se pun deoparte.

2. Se pregătește grătarul pentru prăjire directă, la temperatură de la medie la ridicată (200–260 °C).

3. Cu mâinile ude, din carnea tocată se formează patru turte pe cât posibil egale, de aprox. 2 cm. Carnea nu trebuie presată sau frământată prea mult, deoarece se va întări prea tare la prăjire. Se presară pe ambele părți cu sare și piper, și, cu degetele sau cu spatele unei lingurițe, se face o adâncitură cu lățimea de aprox. 2½ cm în centrul turtei de carne tocată. Astfel, acestea nu se umflă în timpul prăjirii și se gătesc uniform.

4. Se curăță grilul de prăjire cu peria. Ciupercile, mai întâi cu partea cu lamele în jos, și turtele de carne tocată se prăjesc direct la temperatură de la medie la ridicată, cu capacul închis, timp de 8–10 min., până când ciupercile devin moi și ușor rumenite, iar turtele sunt semi-prăjite. Turtele și ciupercile se întorc o dată (dacă se aprind flăcările, acestea se pun temporar la căldură indirectă). Chiflele se ung cu ulei pe partea unde au fost tăiate. În ultimele minute de prăjire, pe fiecare turtă de carne se pune la topit câte 1 felie de brânză, iar jumătățile de chiflă să pun la prăjit cu partea unsă în jos, la căldură directă. Între jumătățile de chiflă se adaugă 1 lingură de muștar, 1 foaie de salată, 1 turtă de carne tocată, 1 ciupercă Portobello și 2 felii de șuncă. Burgerul se servește cald

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

8 Felii de bacon, groase
60 ml Ulei de măsline
4 Ciuperci Portobello (ciuperci mari maronii), cu diametrul de aprox. 10 cm, fără picior și lamelele maronii, curățate
  Piper negru proaspăt măcinat
650 g Carne tocată din ceafă (grăsime 20%)
  Sare de mare grunjoasă
4 Chifle, tăiate pe jumătate
4 Felii subțiri Havarti (brânză daneză semi-tare),
4 linguri Muștar Dijon
4 Frunze salată verde

Cotlet de vită Nebraska (Vită)

Cotlet de vită Nebraska

Timp de preparare:
20 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
10 min.

Dificultate:
medie

Gaz:
directă / indirectă

Carbune de gratar:
directă / indirectă

Preparare

Carnea se spală sub jet de apă şi se tamponează cu hârtie de bucătărie pentru a o usca. Se amestecă foarte bine sucul de portocală, lichiorul Escorial, sarea şi zahărul. Se taie şalotele şi usturoiul în felii mari şi se adaugă în sucul de portocală împreună cu crenguţele de rozmarin. Se aşază cotletele în marinadă şi se lasă acoperite la marinat, la temperatura camerei, cel puţin 30 de minute (cel mai bine peste noapte în frigider). Apoi se scoate carnea din marinadă şi se scurge cu ajutorul unei site fine. Marinada se fierbe ca un sirop şi se lasă puţin la răcit. Acum carnea se încinge pe grătarul pregătit, direct pe grilul de searing, 1 – 2 minute, cu capacul deschis. Apoi se ia de pe grilul de searing şi se aşază pe grilul de prăjire unde se prăjeşte, cu capacul închis, încă 6 – 8 minute, până când devine roz. Ungeţi cotletele cu sos cu ajutorul unei pensule din când în când, până ce acestea sunt gata. La sfârşit luaţi carnea de pe grătar şi lăsaţi-o să se liniştească cca. 5 minute.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

4 Cotlete de câte 250 - 280 g
400 ml Suc de portocală, stors proaspăt
2 cl Escorial (lichior de verdețuri)
10 g Sare grunjoasă
2 Șalote decojite
1 Cățel de usturoi tânăr
2 Crenguțe de rozmarin
  Sare proaspăt măcinată
  Piper japonez

Friptură de vită cu rucola (Vită)

Friptură de vită cu rucola

Timp de preparare:
2 ore, incl. perioadă de odihnă

Plus timp de prajire pe gratar:
50 min.

Dificultate:
redusă

Gaz:
indirectă

Carbune de gratar:
indirectă

Preparare

Se taie ierburile. Se amestecă muștarul cu sosul de soia. Carnea de vită se unge cu marinadă și pe aceasta se presară ierburile. Se lasă acoperit la marinat în frigider, timp de 2-3 ore. Carnea de vită se lasă la prăjit la căldură indirectă, în coșul pentru friptură, timp de cca. 30 - 50 minute (în funcție de diametru). Temperatură centrală medie: cca. 60°C. Ca garnitură, se potrivește perfect cu cartofi copți pe grătar în folie de aluminiu.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

1 kg Carne de vită
50 g Rozmarin
50 g Cimbru
50 g Rucola
30 g Muștar Dijon
30 ml Sos de soia

Miel gătit la oală Wok (Sălbatic)

Miel gătit la oală Wok

Timp de preparare:
10 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
1 oră 45 min.

Gaz:
Directă

Carbune de gratar:
Directă

Preparare

Se curăţă excesul de grăsime de pe spata de miel şi se taie carnea în bucăţi de 2-3 cm. Se toacă morcovii, ciupercile şi cepele eşalote în bucăţi aproximativ egale. Se pregătesc cartofii tăindu-i întregi în felii subțiri, cu coajă, şi apoi se spală din nou după feliere.

Se încălzeşte wokul în prealabil la foc mediu, direct, şi apoi, cu puţin ulei vegetal, se prăjeşte carnea de miel pentru aproximativ 5 minute adăugând puţină sare şi piper. Apoi, se pune carnea de miel deoparte şi se sotează legumele şi 25g de unt cu cimbru folosind întreaga crenguţă încă 5 minute până când se înmoaie şi se mai condimentează pe parcurs.

Se adaugă mielul la legume şi apoi vinul pentru deglasare şi făina în scurt timp, se dă focul direct mai mic (cu cărbuni acest lucru se va întâmpla în mod natural) şi apoi se toarnă supa de pui peste miel. În final, se aşază cartofii frumos şi egal peste tocană folosind restul de 25g de unt deasupra cartofilor, se acoperă cu folie de aluminiu 40 de minute, apoi se scoate folia şi se mai coace încă 45 de minute.

Se lasă să se răcească puţin şi se serveşte cu sfeclă roşie sau varză roşie murată.

Ingrediente

Ingrediente pentru 4 persoane

1kg spată de miel
1.2kg cartofi spălaţi (Rooster)
100g ciuperci champignon
4 morcovi curăţaţi
2 cepe eşalote tip "banană"
1 crenguţă de cimbru
50g făină
50g unt
1l supă bază de pui
50ml vin roşu

Tartă Frangipane cu pere şi cireşe negre (Desert)

Tartă Frangipane cu pere şi cireşe negre

Timp de preparare:
20 min.

Plus timp de prajire pe gratar:
35 - 45 min.

Dificultate:
medie

Gaz:
Directă

Carbune de gratar:
Directă

Preparare

  1. Se întinde foaia de aluat şi se aşază în forme de tarte individuale. Se dă la rece 30 de minute.
  2. Între timp se pregăteşte umplutura. Se amestecă untul, zahărul, făina, ouăle şi lichiorul amaretto şi se bat până când devin o compoziţie moale şi cremoasă.
  3. Se întind cireşele negre din conservă peste baza de aluat şi apoi se pune deasupra amestecul cu migdale, netezind suprafaţa cu un cuţit-paletă.
  4. Se taie para în felii şi se aranjează deasupra umpluturii. Se coace tarta (la foc direct) pe o piatră de pizza 35-45 de minute până când umplutura este gata şi devine maro aurie.
  5. La final se presară zahăr pudră deasupra.

Ingrediente

Ingrediente pentru 6 persoane

375g pachet de aluat cu crustă subţire pentru desert
75g unt, moale
75g zahăr muscovado brun, nerafinat
75g migdale măcinate
50g făină care creşte singură
2 ouă medii, bătute
4 lg cireşe negre din conservă, plus extra pentru glazură
2 pere, decojite, fără miez şi înjumătăţite
2 lg lichior amaretto
  zahăr praf pentru decor

Tort de ciocolată cu mango (Desert)

Tort de ciocolată cu mango

Timp de preparare:
Cca. 1 h

Plus timp de prajire pe gratar:
40 min.

Dificultate:
medie

Gaz:
indirectă

Carbune de gratar:
indirectă

Preparare

Ciocolata se topește cu untul pe baie de abur. Se separă oule și se amestecă gălbenușurile cu amestecul de ciocolată și unt, se adaugă rom și tot amestecul se bate bine. Se bat albușurile cu sare până când se obține o spumă tare și se adaugă zahărul, puțin câte puțin. Spuma de albuș și amestecul de făină și praf de copt se încorporează amestecând ușor în masa de ciocolată. Masa obținută se toarnă într-o tavă din aluminiu pentru tort, unsă cu unt și presărată cu făină și se lasă la copt pe grătarul încins la cca. 160° C (temperatură scăzută) timp de 35-40 de minute. Apoi tortul se lasă la răcit. Fructele de mango se decojesc și se taie în formă de romburi. Pulpa rămasă pe sâmbure se scoate și se pasează. Piureul se amestecă cu zahăr, zeamă și coajă rasă de lămâie, esență de vanilie și miere călduță. Se adaugă romburile de mango și se marinează. Tortul se presară cu zahăr pudră sau cacao, se taie felii și se servește cu sosul de mango și înghețată de cocos.

Ingrediente

Ingrediente pentru 6 persoane

150 g Ciocolată amăruie
75 g Unt
3 Ouă
2 cl Rom
1 vârf Sare
100 g Zahăr
100 g Făină
1 linguriță Praf de copt
3 Fructe de mango Thai
2 linguri Zahăr
1 Lămâie - zeamă și coajă rasă
1 Păstaie de vanilie
1 linguriță Miere
6 Globuri de înghețată de cocos